Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Proiectul EU FP7 ERRIC: poveste despre excelență și calitate în cercetare, ce pune România în topul Europei în Tehnologii Informatice Inteligente

28 Martie 2014



Facultatea de Automatică şi Calculatoare a câştigat în 2010 proiectul european ERRIC - „Empowering Românian Research on Intelligent Information Technologies” în cadrul programului FP7 al Comisiei Europene. Proiectul, ajuns la final, a avut ca scop dezvoltarea resurselor umane şi materiale existente în Facultate și obţinerea recunoaşterii și vizibilității internaţionale a facultăţii, ca pol de excelenţă în domeniul tehnologiilor informaţionale inteligente. Proiectul a dus la creșterea calității în cercetare, în tehnologii Grid avansate, sisteme distribuite pe scară largă şi servicii, sisteme multi-agent, tehnologii semantice şi colaborative pentru Web și control inteligent adaptiv.

Tehnologiile informaționale inteligente își găsesc astăzi aplicații socio-economice din ce în ce mai diverse. Televizorul devine smart, telefonul devine smart, mașina devine smart... Viitorul serviciilor constă în particularizarea acestora în funcție de preferințele și experiențele utilizatorilor, de experiențele sociale ale acestora, totul având la bază tehnologii “inteligente”. La orizont se conturează o lume Big Data, în care competiția se va da între organizații capabile să colecteaze cât mai multe date, respectiv să proceseze cât mai bine explozia de informație din jurul nostru, pentru a găsi aplicații cât mai interesate pentru aceasta. Și totul va gravita în jurul tehnologiilor inteligente. În acest context, proiectul ERRIC a avut ca rol crearea în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare din Universitatea POLITEHNICA din București a unui pol de excelență în cercetare, pe plan mondial, în domeniul tehnologiilor informaționale inteligente.

Șansa de a începe acasă o carieră în cercetare

Facultatea de Automatică și Calculatoare era și este recunoscută ca un nucleu de excelență în formarea specialiștilor români în IT. În acest domeniu, România dispune de valori umane deosebite – e suficient să ne uităm la suita de medalii câștigate an de an de tineri români. Însă, cel mai adesea, tinerii aceștia ajung să ia drumul străinătății. În companii mari precum Google, Facebook, Microsoft și multe altele, limba română a ajuns să fie a doua limbă vorbită (după limba engleză). Proiectul ERRIC a creat, în plus, o șansă pentru tineri să se formeze și să înceapă o carieră în cercetare chiar la ei acasă. Proiectul a susținut crearea unui cadru deosebit de atractiv pentru susținerea activităților de cercetare, în special prin atragerea de specialiști în formarea tinerilor și promovarea unei culturi calitative în cercetare, respectiv dezvoltarea resurselor de calcul necesare susținerii unor astfel de activități.



Parteneri de prestigiu și cercetări inovative

Proiectul, coordonat de profesor Adina-Magda Florea, Decan al Facultății de Automatică și Calculatoare, a beneficiat de implicarea a 11 parteneri europeni, universități de prestigiu din Europa: Free University of Amsterdam, University Pierre et Marie Curie, Utrecht University, Institut National Polytechnique de Toulouse, École Nationale Supérieure des Mines de Saint-Etienne, École d’Ingénieurs de l’Université de Nantes, Tampere University of Technology, Université Lille 1 des Sciences et Technologies, University of Cassino, INRIA Rennes – Bretagne Atlantique, Technical University of Delft. Membrii Facultății de Automatică și Calculatoare au putut beneficia de aportul de cunoștințe și practici în cercetare pe care partenerii le-au diseminat și susținut în activități comune.

Proiectul ERRIC a susținut realizarea de stagii de cercetare. Pentru cercetătorii români, stagiile în cadrul instituțiilor partenere au dus la maturizarea practicilor în cercetare, prin lucrul alături de specialiști internaționali.

Specialiști internaționali din universități partenere au putut, la rândul lor, să viziteze Facultatea, să lucreze cu membrii colectivelor de cercetare pe plan local, să inițieze cu aceste ocazii noi colaborări în activități de cercetare.

Astfel de activitități au condus, ulterior, la noi propuneri de proiecte, în special în contextul programului European Orizont 2020, dar nu numai.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite